Hur mycket Photoshop, blir fusk?

– När blir Photoshop för mycket?
I detta inlägg kan vi diskutera detta ämnet för det är ett väldigt hett debattämne runt om i världen!
Först och främst så menar jag nu då foto i sin konstform och inte fotojournalism för där så finns det raka tydligen regler vad som är tillåtet för att få visa i tidningar på TV o.s.v. Så fotografisk konst, när blir Photoshop fusk?
Tid är ju något dyrbart som vi alla inte har tonvis av. Så att sitta utomhus och vänta ett halvår på att alla väderförhållanden och ljus o.s.v. blir perfekt är inget som alla har tid att göra.
Några exempel då för att verkligen förtydliga vad jag menar.
#1 – Om du drar ut och fotar och hittar ett grymt ställe men gräset va inte i så jättesnygg färg den dagen, lite sådär dassigt brunt… är det okej att göra gräset sådär somrigt grönt som vi alla vet att vi älskar senare i Photoshop?
#2 – Du drar ut på kvällen och tar ett fint kort över en äng, fin solnedgång, underbara moln, fint ljus… Men när du kommer hem så ser du att det ligger en illgul fantaburk mitt i gräset och den missade du totalt när du va där… Tar du bort den i Photoshop?
#3 – Du är på semester och hittar ett helt underbart landskap, men det finns inga moln what so ever! Tråkig bild? Ja antagligen. Skulle du kunna lägga in moln senare i Photoshop? Säg att du tar ett annat kort på ett helt annat ställe med massa coola moln och du tänker att “dom här molnen skulle va perfekta till den där bilden”. Är det okej att lägga in dom då?
#4 – Du tar ett porträtt på en kompis, och kompisen har ett par finnar i ansiktet och en leverfläck på halsen. Skulle du ta bort alla finnar och fläckar? Skulle du låta ALLT vara kvar? Hur skulle du göra?
– Är det okej att ta bort saker ur originalbilden?
– Är det okej att lägga till saker i originalbilden?
– Är det okej att ändra färger på gräs, kläder, ögon o.s.v. på originalbilden?
– Är det okej att göra en person smalare än den faktiskt är? (kameran lägger till 10kg…?) Och då menar jag liiitre smalare och inte 10cm-midja

Så nu fattar ni mitt tankesätt här…
Vad tycker du?
Här är min åsikt:
Om man inte kan ana att det är fake så är det okej!
Hittar jag en fantaburk på bilden så suddar jag ut den på stört! Jag kunde lika gärna ha tagit bort den innan jag tog bilden så det är ju fullt möjligt att den inte fanns där.
Gräset kunde ha varit grönt den dagen när jag var där!
Moln finns överallt, men inte samtidigt. Gör jag det snyggt i Photoshop så kan ingen ana att det är fake och om det hjälper till med känslan som jag vill ge med bilden, varför ens tveka?
Däremot en T-Rex och en alien lägger jag självklart inte in för då bör man fatta rätt fort att det inte är helt äkta 😉 haha
Jag är en konstnär, inte en journalist! Jag gör bilden så att andra får samma känsla som jag fick när jag tog den!