Nya flaggskepp från Nikon

Förra året så tyckte alla att Nikon D3s var det sjukaste som någonsin byggts från Nikon. Med sina 102 400 i ISO så slog den alla konkurrenter utan att ens ta en bild.
Nu har Nikon D4 kommit och nu har gränsen för övre ISO-tal ökats ännu mer. Denna bjässe på 16 megapixel kan nämligen komma upp i hela 204 800 vilket är det dubbla mot sin föregångare. Förespråkare från Nikon säger själv att detta är riktigt häftigt och att det faktiskt blir helt okej bilder även på så högt ISO, För oss som sett en D60 pressas upp i ISO 400 och förstöra bilden totalt så är ju detta riktigt coolt!
Självklart är kameran fullsensor och man kan komma upp i 11 bilder per sekund med den. Den har dubbla kortfack, ett för CF och ett för den nya standarden XQD.
En väldigt häftig grej är också att den har en inbyggd trådlös server i sig bilket gör att man, helt utan någon som helst sladd, kan skicka bilderna från kameran till en dator om man kopplar dom till varandra via vanligt wifi. Detta gör det väldigt lämpligt att använda i studio för att snabbt kunna se bilden på en stor monitor och även kunna visa andra personer som kan sitta i rummet bredvid med en laptop i knät.
En annan småfiness är t.ex. att den har bakgrundsbelysta knappar på hela kameran vilket gör det lätt att använda i ett kolsvart rum (vilket den höga ISOn är till för)


Den andra sensationen är Nikon D800. Här är ISOn “bara” 25 600 precis som sin föregångare D700, dock har den en helt ny sensor vilket gör att resultatet och bruset blir betydligt bättre.
D700:an hade 12.1 megapixlar och det har nu förbättrats sjukt mycket, D800:an har nämligen 36,3 megapixlar. Detta gör ju såklart att man kan beskära bort väldigt stora delar av bilden utan att försämra kvaliteten vid utskrift.
Självklart är också denna en fullformatare och den har 100% täckning i sökaren, dock så kommer man bara upp i 4 bilder per sekund med denna, D700:an klarade upp till 8 bilder i sekunden vilket är mer i min smak. Men som många har påpekat så är detta en kamera som är mer inriktad till studio, landskap eller liknande situationer där man behöver mycket pixlar men inte så många bilder per sekund. D700:an är mer anpassad för konsert/sport o.s.v. där hastigheten spelar stor roll.


Ska man prata priser så ligger D4 på ca 55.000kr för bara huset och D800 på ungefär 25.000. Så om man vill ha någon av dessa får man ju fundera på om det är upplösning eller snabbhet man är ute efter och om pengarna är värt det.
Vill jag ha någon av dessa? Ja självklart! Jag tar gärna två av båda så man har i reserv… dock är det inte precis så att jag badar i pengar nu eftersom man är arbetslös för tillfället. Så jag får väl klara mig med min gamle D300 ett tag till, dock så är jag rätt sugen på att skaffa en D700 nu när D800:an kommer ut för då lär priset på D700:an sänkas rejält!