Värt att byta upp sig till t.ex. Nikon D800?

En del har frågat mig om inte jag ska köpa någon ny kamera snart. Nikon har ju trots allt kommit ut med både D4 och D800 och jag sitter med en gammal D300. Så jag tänkte besvara här och nu varför jag inte ens överväger att göra det.
Om vi börjar med D4:an så kan jag ju säga direkt att visst de hade inte vart fel att ha en sån. Det hade vart helt jäkla underbart! Men har jag 55 tusen kronor att lägga på det och skulle jag utnyttja allt som den kan ge?
Om vi bara tar grundgrejerna för D4:an:
– 11 bilder/sek
Absolut, hade vart nice med detta för att verkligen frysa action… Men jag har 8 bps på min D300 och jag klarar mig galant med det.
– ISO upp till 204 800
När skulle jag använda detta? Det är ungefär polisens nattspanare som har användning för detta, INGEN privatperson har det helt ärligt. Jag medger att jag önskar att min kamera hade haft ännu bättre brushantering än den har, men den är fortfarande grym.
– Inbyggd nätverksport
Ah fine, i en studio hade detta vart väldigt nice, att kunna se bilderna på en ipad, iphone eller laptop direkt och slippa sladdar. Men dör man av en sladd på golvet? Tror inte det
– belysta knappar
Sjukt bekvämt att ha i mörkret som är på konserter vilket är vad jag älskar… Men jag kan min kamera så bra så jag kan göra allt jag vill utan att kolla på knapparna.
– 16,6 megapixlar
Min har ca 13 megapixlar så skillnaden är inte så stor, men visst de hade väl vart härligt.
Om vi sedan tar D800:an är kostar den ca 25 tusen bilket är en betydligt bättre prisklass och samma här, skulle jag få en så skulle jag mer än gärna ta emot den… Men
– 36,3 Mpixel
När i hela friden skulle jag använda detta? Jag tror inte att NÅN som inte håller på med utskrifter på runt 6*9 meter eller reklamfotografer som ska göra stora planscher att sätta på varuhus skulle ha nytta av detta. Dom flesta i dagens läge lägger upp sina bilder på nätet… Dom är aldrig mer än 2000px på den längsta sidan?! Då har man alltså köpt en kamera med 36 mpix för att sedan förminska den till en bild som är lika stor som en 3mpix-kameras är?
– 4 bilder/sek
Detta tycker jag som gärna tar bilder på konserter är liite dålig fart, D700:an som är den äldre modellen hade ändå 8 bilder/sek vilket jag tycker är lagom
– Dubbla minneskortplatser (CF/SD)
Visst det är smidigt med 2 kort men då skulle jag hellre ha 2st CF-platser, orka bära med sig 2 olika sorters minneskort hela tiden?
För att ytterligare lägga en kommentar om D800E… Folk säger “man måste ju ta denna för jag vill ha skarpa kort”… Asså vad tänker folk med? Tror dom att den vanliga D800:an tar suddiga bilder? Nej.. skillnaden är minimal och för det som jag tar bilder på så skulle denna modellen snarare förstöra än hjälpa mig i mitt arbete
Sedan filmar såklart båda modellerna i sjukt bra kvalitet och är vädertätade o.s.v. Min D300 är vädertätad och min iPhone duger mer än väl för att filma med. Jag vill kunna ta bilder med en systemkamera, inte filma.
Så min egen slutsats är att det är helt meningslöst för mig som har en D300 och inte jobbar 40 timmar i veckan på professionell nivå med krävande fotosituationer att köpa någon av dessa, om någon av mina läsare dock vill överbevisa mig och vill ge mig en av dessa så gärna för mig, jag skulle sova med dom bredvid mig i sängen!
Men jag lägger hellre 25/55 tusen på en till D300 så att man har flera hus med olika objektiv på för bekvämligheten eller några nya objektiv.