Konsert: Sonata Arctica & Katana @ Brewhouse

“En intressant kväll med mycket väntan, mycket tekniska problem och mycket bra musik!”

Okej så igår åkte jag ner till Göteborg och Brewhouse för att fota Sonata Arctica. På tåget träffade jag Emma och Djordje som skulle ner till Göteborg för att bo på fint hotell och kolla på en show med Galenskaparna. Emma var uppspelt som en 5-åring på julafton! Blev en liten promenad i stan och en bit mat med dom innan de skulle iväg till sitt, väldigt trevligt med sällskap så det tackar jag för!

Kom till Brewhouse 19:25 då det var sagt att allt skulle börja 19:30 men som vanligt när de gäller showbiz så började inte förbandet Katana spela förrän 20:05 eller nåt sånt. Förbandets framträdande var enligt min åsikt inte mycket att hänga i julgranen, eller snarare: de gjorde bra ifrån sig men ljudet var inte bra och ljuset var ännu sämre. Sångarens mic verkade bara höras ut genom en högtalare på kanten vilket gjorde att jag inte ens hörde han när jag stod i mitten eller på andra sidan av scenen. Den ena gitarristens gitarr krånglade ibland vilket lät sådär.

Och för att komma till ljuset så var det dåligt bara som åskådare i mina ögon, att sedan försöka att fånga en artist som rör sig på scenen är då ännu svårare. ISO 1600, bländare 1,8 och en slutartid på ca 1/80-1/125s gjorde att man med nöd och näppe kunde se den ena vita gitarren i vissa sekvenser, med andra ord så var resten av personen rätt mörk vid det laget. Så från detta gig blev det inga bilder som jag ens vill dela med mig av. Kanske en eller två på sin höjd.

Detta är väldigt tråkigt för bandet hade goa låtar och skön energi på scenen annars tycker jag! Bara det tekniska som inte var helt top noch denna kväll.

När Sonata Arctica gick på scenen däremot så var både ljus och ljud betydligt bättre! De spelade Black Sheep och Last Drop Falls som är två av mina favoritlåtar med dom!

Fick mina tre låtar i diket och ställde mig sedan ute på kanten i lokalen med teleobjektivet för att fortsätta fota. Brydde mig inte om att fråga vakterna om detta var okej eftersom dom inte sagt nej de andra gångerna jag faktiskt frågat. Men efter ett par låtar när jag stått där för mig själv och inte stör någon så kommer en vakt fram och stöter hela sin handflata mot mitt objektiv så jag får kameran i ansiktet. Som tur var så hade jag såklart motljusskyddet på vilket skyddade mot hela hans handavtryck på frontlinsen. Han tittar argt på mig och säger att det bara är tre låtar som gäller och när jag ber om ursäkt och förklarar att jag fått fota från publiken innan så säger han bara “nej” och går tillbaka till sin vaktpost. Så de blev att packa ihop, lyssna på nån till låt och sen tog jag en promenad från Brewhouse till centralen och satt där 50min och väntade på mitt tåg som skulle ta mig hem till Trollhättan.

Sonata Arcticas framträdande var väldigt bra, som sagt bra ljud och ljus och det var riktigt roligt att fota dom då jag länge har gillat deras musik. Finsk metal måste ju vara nåt av de bästa man kan lyssna på!

Katana

Sonata Arctica