Mina tankar om Adobe Creative Cloud

För de som inte vet detta så har Adobe nyss offentliggjort att de kommer sluta sälja full-licenser av program i box. Efter Photoshop CS6 kommer man inte kunna gå till en affär (eller till Adobe’s hemsida) och köpa en kartong med en skiva som det står Photoshop på!

Från och med nu så kommer alla program att finnas i “Creative Cloud” som de kallar det. Detta innebär att du istället för att betala en engångssumma för Photoshop (eller InDesign, eller Premiere Pro eller vad du nu använder) nu kommer få köpa en prenumeration av programmet eller hela Creative Suite istället.
Man betalar en viss summa varje månad och får då använda programmen. Man köpr alltså inte Photoshop, man hyr det! Många har fått för sig att det på detta sättet kommer vara program som används genom sin browser, men så är inte fallet! När man reggar sig på CC så får man ladda ner programmet och installera det på datorn, precis som vanligt! Och man kan ha de installerat på 2st datorer samtidigt.

Vad kostar då detta?

Om man är helt ny på detta och aldrig ägt någon CS-produkt (Creative Suite) innan så kostar det $49.99 varje månad. Har man ägt en produkt innan som är från CS så blir det 40% rabatt och slutar på $29.99 och är man student eller lärare så får man 60% rabatt och det slutar på $19.99 varje månad.
För er som är genuint nyfikna på detta och vill veta svenska priser så är de för stunden:
565,80kr för er som aldrig ägt en CS-produkt eller liknande, 319,80kr för er som äger en produkt som är minst en CS3 och 185.73kr för studerande och lärare.

Så om man precis börjat med Adobe-sviten så blir de ca 6,800kr på ett år. Ganska mycket för en privatperson!
Men dessa priser gäller alltså om man använder Photoshop, InDesign, Premiere Pro och alla de andra programmen i sviten. Om man bara har användning för ett program då? Ja då är ju inte detta speciellt lönsamt om man säger så…

Vill man bara prenumerera på ett av programmen så kostar det 228,78kr ($19.99) varje månad. Så för er som bara vill ha Photoshop, eller bara Dreamweaver så kommer det alltså kosta ca 230kr varje månad, strax under 3,000kr på ett år. Ska man se det på detta viset så kostar ju en fullicens av Photoshop betydligt mer och det blir helt plötsligt ganska lönsamt att köpa licensen för ett program.

Ska man exempelvis bara använda Photoshop så kostar ju en fullversion av det ca 7,000-8,000kr i Sverige… Vilket blir dyrare än att köra Creative Cloud med alla dess program i ett år och det blir unegfär samma pris som att köra bara ett CC-program i tre år.

Är det värt det? Det får var och en avgöra men jag är väldigt sugen på att kovertera över till Adobe Creative Cloud