Månadens Gästblogg med Joella Johannesson!

Kommer från en liten stad (lilla edet) i västra götaland bor nu mer i trollhättan där jag även studerar Digitala Medier på högskolan. Jag är 22år och känner mig väldigt kreativ, i mitt program så läser jag många olika delar inom digitala medier där jag har fått utforska olika sätt att vara kreativ på. Det har varit en otorlig resa och den fortsätter i 1 ½ år till och hoppas att den även gör det i framtiden. Förutom att fota på fritiden så brukar jag även spela datorspel, ett av mina gamla favoriter är Heroes of might and magic 3. Jag umgås även med mina vänner, jag försöker vara med på backstages quiz varje torsdag där jag träffar de flesta vännerna jag har utanför kåren. Mycket tid spenderas på kåren, ska ge mig in på att fota under ett lan som mitt utskott anordnar under en helg i maj. Den här veckan kommer jag även vara mingelfotograf på en torsdagspub som kåren anordnar vilket jag inte heller har gjort tidigare.
DSC_0102
Jag började fota med en kompaktkamera, jag använde den för att fota småkonserter med, sedan började jag fota mer saker utöver det samt att jag träffade min kompis Blubb som också hade intresse för foto. Ju mer jag lärde mig om fotografering desto mer ville jag ha en systemkamera, jag kollade runt frågade efter tips, till slut så bestämde jag mig för en Nikon D90 som jag köpte av min andra kompis som jag hade träffat under tiden (Robban). Med kameran så följde ett 18-105 objektiv med och så bestämde jag mig för att även köpa ett 50mm. Det är den är utrustningen som jag springer runt med idag, jag har planer på att utöka den jag vill bland annat ha en extern blixt vilket kommer bli mitt nästa köp då det kommer vara mörkt under lanet. Jag vill även ha vidvinkel och makro objektiv. Det får man vänta med dock tills man har råd med dem.
Julen 2012 så var jag och fotade nere vid gamla slussarna i trollhättan, det var en otroligt vacker vinterdag. Jag bestämde mig för att gå ner bredvid en gammal sluss trots att det stod “ej vinterväg” men tänkte mest på att det inte var skottat vilket jag inte brydde mig om, jag hade bra skor så att gå i hög snö gjorde mig inget. Det jag missade att tänka på att jag precis gick bredvid ett berg och när jag hade gått en bit så ramlade jag. Det var så att under snön så hade fukten som runnit från berget frusit, det var glashalt och jag kunde inte ens stå upp så jag fick kana mig ner så långt så att jag fick lite fäste under fötterna och sedan ta sig försiktgt ner tills faran var över.
DSC_0116
Det jag trivs mest med att fota är natur, jag älskar årstiderna som vi har det finns så mycket att fota och man ser fler saker hela tiden då årstiderna förändras. När vinter blir till vår, när vår blir till sommar, när sommar blir till höst. Man hör en hel del klagomål på klimatet i vårt långa land, genom fotograferandet ser jag förbi att det är kallt eller att det regnar för mycket utan jag ser det som en potentiell bild jag kan ta. Det är helt fantastiskt att varje gång man går utanför dörren så får man inspiration från alla håll, man får bara lära sig att se dem.
DSC_0057
DSC_0112
Förutom att jag älskar naturen och fota den så har jag fotat lite konserter, det har försvunnit en del dock, mest för att jag inte gjorde min satsning på det och det är inte det lättaste att få bra bilder från publiken speciellt när man är kort och inte ser över andras huvuden.
Efterarbetet med fotona är något jag gillar att utvecklas inom, vill testa nya sätt att redigera på för att få olika effekter på bilderna, vanligtvis är det dock inga stora förändringar utan lite konstrast och så, bara för att förstärka orginalbilden. Det kan också vara roligt att leka med bilderna och göra lite större förändringar. När jag ser något jag vill fota så ser jag hur bilden ska se ut när den är klar väldigt många gånger, så när jag ser på något så får jag fram vilka vinklar jag vill ha och ljusinställningar när jag tar bilden men ser även hur bilden ser ut efter jag har gjort efterarbetet. Detta sker inte för varje bild men när det sker så kan till och med vara så att man ser bilden utan att ens ha med sig kameran och man går och hämtar den i efterhand och kommer tillbaka. Det är väldigt roligt när det sker, det är dem tillfällena som bidrar till att man vill fortsätta att fota och även bli bättre på det och även efterarbetet.

Namn: Joella Johannesson
Bor: Trollhättan
Kamera: Nikon D90
Favoritobjektiv: 50mm
Mest udda: Jag stod i biljettkö till In Flames från klockan 1 på morgonen för att vara först
Vackraste plats: vattenfall i skogen
Motto: försöker man inte, lyckas man inte
Mest pinsamma: ramla av ett löpband
Övrigt Det är kul med 3D animering