Månadens Gästblogg med Lotta Svensson

Vem är jag och hur hamnade jag där jag är i dag? Det är frågor jag ställer till mig själv ibland och nu ska jag försöka berätta det för andra. Ack, vad svårt! Min fotografiska resa började när jag var 13 år, det var då jag upptäckte hur roligt det var att fotografera. Sedan dess har jag slitit ut kamera efter kamera.
Nu sitter jag här, 20 år gammal och studerar bildjournalistisk vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Jag hade inte den blekaste aning om att jag skulle hamna på en journalistikutbildning. Valet känns självklart nu i efterhand. Bild och text går ihop. Det är framtiden.
Vad är bildjournalistik? Det är en fråga jag får ofta. I mina ögon är bildjournalistik en journalistik där utövaren kan kommunicera med både bild och text med en hög lägsta nivå. Mediebranschen har genomgått en förändring, det finns inte längre några renodlade journalister eller fotografer på redaktionerna. Man måste vara en så kallad multijournalist. Multijournalist innebär att man måste kunna fotografera och skriva.
Många journalister har fått skola om sig, men som vi fotografer vet så kan inte foto läras ut, det måste komma naturligt. Det ger oss på bildjournalistutbildningen ett försprång i branschen. Nog om detta nu, vill någon av er veta mer så hör av er.
Så, vad vill jag med mitt fotograferande? Jag vill berätta en historia, jag vill förändra, jag vill förbättra. Tiden stannar för ingen men fotografer kan frysa tiden i sina fotografier. Jag är en skapare av en tid som bara går med aldrig kommer igen. Varje bild har en historia och är man skicklig nog så lyser den igenom.
bild2
bild5
Under mina år som fotograf har jag fotograferat allt möjligt. Det jag fastnat för är människor. Att få träffa nya människor gör mig så varm inombords. Att få berätta hens historia. Att ta hens bild och frysa hen i tiden.
bild1
Tänk inte, bara fotografera! På senare år har jag börjat tänka mer än vad jag borde bakom kameran. Lägg inte krokben för er själva. Förr kunde jag åka ner till Stockholm enbart för att fotografera en demonstration. Det var min impulsivitet som gav mig en nominering i Ung Bild 2013. Allt löser sig, bara åk dit du känner att du behöver vara för att få den perfekta bilden.
bild3
bild4
Jag är en drömmare. I framtiden hoppas jag på många långa resor med kameran, till okända människor och okända historier. Samt att binda ihop ljudmedier och bilder. Men det är en heeelt annan historia.
Är jag en fotograf eller en bildjournalist? Jag vet inte. Just nu är jag “bara” norrländsk 20-åring som försöker klara av tentor och den underbara b-uppsatsen.

Photo 2014-04-10 17 33 26
Namn: Lotta Svensson
Bor: Sundsvall
Kamera: Canon EOS 5D mark II
Favoritobjektiv: Allt med en bländare under 2,8
Mest udda: När kyrkan stod och delade ut kladdkaka 02:00 en lördagkväll.
Vackraste plats: Lamu, Kenya
Motto: “Det är okej att inte tycka om Håkan Hellström”
Mest pinsamma: Hela jag. Jag skämmer ut mig dagligen.
Övrigt: När man äter med bildjournalister får man räkna med 30 mins fototid i början av måltiden.