Recension: Sabaton i Mariebergsskogen, Karlstad 2014

Molnen ligger tunga över Karlstad, och regnet vittnar om det slag som snart skall utspelas. Under sommarmånaderna har Sabaton med sin armé av supportrar dragit fram likt ett blitzkrieg i sommarsverige och erövrat stad efter stad. Det började i Stenungsund och i lördags var det turnéavslut i Karlstad. Frågan var bara; skulle Värmlands stolthet Karlstad stå pall, eller skulle även denna staden erövras av högexplosiv, högpumpande charm á la Dalarna?
RobertQvistPhotography-24
Som en del av Major Pär Sundström‘s och Joakim Brodén‘s mästerplan får Amarathe och D-A-D agera förtrupp inför den kommande invasionen. Med regnet ösandes ner över Mariebergsskogen får dessa akter jobba hårt för att fånga Karlstadbornas uppmärksamhet då många står i öltälten och inväntar kvällens höjdpunk. Men allt eftersom tiden går och regnet avtar så tycks motståndet luckras upp och mer och mer folk samlas framme vid kravallstaketen.

I fjärran kan man lätt höra tonerna av Europe‘s The Final Countdown och med militärisk disciplin rullar trummisen Hannes Van Dahl kl 21:30 in på scenen i sin stridsvagn med Brodén i spetsen av Panzar-Divisionen; Ghost Division. Och efter att vi fått uppleva en resa To Hell and Back så är vi helt i dalmasarnas våld. Man hör på sångarens lite slitna röst att detta är tredje kvällen i rad de är ute och spelar men man glömmer detta fort tack vare inlevelsen och kontakten med publiken.

Vidare axlar Brodén ensam rollen som härskare med Carolus Rex. Karlstad har fallit, vi kan inte längre stå emot utan bjuder nu upp till allsång. De blöta och frusna medborgarna stämmer gång på gång upp till en massiv kör som är nära att nå sin peak under Karolinens Bön när Joakim strosar runt på scenen och flänger med sin blågula karolinerkappa. När vi äntligen hör de första tonerna till Swedish Pagans som nästintill stjäl showen så brister Karlstad ut i ett glädjetjut och en körsång som hörs ända till Sunne!

Men bland Sabaton’s trogna trupp finns än dock spår av myteri. Som vanligt på en turnéavslutning vill bandets crew jävlas med frontmannen och sångaren. När han ber om sin gitarr inför Resist and Bite så vägrar hans crew lyda order. Efter att ha blivit stoppad av personal i ett tappert försök att gå backstage och själv hämta den får han till slut en gitarr av den skadeglada och skrattande gitarristen Thobbe Englund medan Chris Rörland retas och riffar loss på sin gitarr. Humorn är på topp!

Innan det är dags för kvällens sista march får sångaren syn på en liten pojke som sitter på sin fars axlar och viftar med armarna för glatta livet. Alexander 9 år som denna kväll var på sin första hårdrockskonsert någonsin får komma upp på scenen under en kör av hurrarop från publiken. Som souvenir för sin livs-milstolpe får han Brodén‘s ikoniska pilotglasögon samt ett träsvärd och får avnjuta sista låten från scenen.

Den friska kvällen avslutas som vanligt med Metal Crüe och publiken älskar varje sekund av det. Sabaton kan glatt åka hem till Dalarna och säga ”Vi kom, vi stred, vi segrade!”. Slaget om Sverige är nu vunnet och nästa anhalt är världen!

Setlist:

1. Ghost Division
2. To Hell and Back
3. Carolus Rex
4. Gott Mit Uns
5. Soldier of 3 Armies
6. Karolinens Bön
7. Attero Dominatus
8. Resist and Bite
9. The Art of War
10. Swedish Pagans
11. Lejonet Från Norden
12. En Livstid i Krig

Extranummer:

13. Night Witches
14. Primo Victoria
15. Metal Crüe

Bäst: Stämningen och kontakten mellan band och publik
Sämst: Trots den trogna skaran bakom kravallstaketen kunde publiken vart större
Betyg: 8/10

Text: Robert Qvist & Robin Larsson
Foto: Robert Qvist