Konsert: Metallica @ Ullevi

I lördags blev det en tur till Göteborg och en av de största arenorna i landet. Kamerabatterierna laddades, minneskorten tömdes och väskan packades till bristningsgränsen. Drog ner till Götet lite i förväg för att ta en promenad och lite käk med Sofie.

19:10 samlades fotograferna vid paradentrén på Ullevi, träffade inte en enda jag kände där vilket förvånade mig men fick snackat med lite folk och skapat nya bekantskaper så det var trevligt.

Vi föstes in på arenan som en rad kycklingar och in i det massiva fotodiket. Med 63,000 människor bakom ryggen gick de ju inte att motstå att ta en liten selfie (eller groupie 😉 )
2015-08-22 19.29.24

Förbandet Meshuggah drog igång och jag har varken sett dom live eller hört nåt av dom på Spotify eller nåt sånt sen tidigare så mina förväntningar va ganska obefintliga men de va rätt go musik. Mitt i tredje låten börjar vakterna vinka till alla fotografer att det var dags att gå (trots att vi blivit lovade tre hela låtar), alla fotografer stirrar fundersamt på varandra och ingen fattar nåt men vi går lydigt med vakterna ut från arenan och vi får ställa oss utanför hela byggnaden.

Där fick vi stå tills klockan blev 20:30 då det åter igen var samling för att tillsammans gå in till fotodiket igen för att fota Metallica. Det har vid detta laget tillkommit ett gäng fotografer varav jag bara känner en enda. Trodde faktiskt att en spelning med denna kalibern så nära hemifrån skulle medföra att man träffade lite mer folk man kände men så var inte fallet denna afton.

Omkring 20:45 så eskorteras vi alla in till diket där vi alla står förväntasfullt och väntar på vad som komma skall. En del ser nervösa ut och försöker komma underfund med ungefär vilka kamerainställningar som de ska börja med, en del kollar facebook och twitter och en del står på tå och fotar den massiva folkmassan som står på den stora planen. Vi blev tillsagda att bandet var planerat att gå på scenen 21:00 men det var inte förrän ca 21:30 som de första tonerna till trummor och distade gitarrer tillsammans med James röst ekade över Göteborg. Så ja det var väldigt segt att stå i diket och vänta ~45 minuter men så värt det i efterhand!

Även under detta bandet blev vi uteskorterade mitt i tredje låten vilket vi blev väldigt förbryllade över, dock fick vi denna gång förklaring av ansvarige att dom hade fått signaler från Metallica’s crew som ansåg att vi hade gjort vårt och att det var dags att gå så no hard feelings där! Dom gör sitt jobb precis som vi och det är en relation man ska vara glad över och respektera enligt mig.

Efter mina plåtade låtar blev vi som sagt ledda ut ur stadion igen och jag började sakta men säkert gå in mot centrum samtidigt som jag kollade mobilen för att se när nästa tåg går hemåt. Ser då att tågen går 22:00 och 00:00 och att klockan då var 21:50 så det blev att pinna på ganska bra och springa en bra bit av vägen, och detta med en ganska tung fotoväska till råga på allt. Kommer fram till Centralen, springer igenom och flåsar som om man snart ska dö, kommer ut på perrongen och hoppar på tåget som stänger dörrarna PRECIS efter mig. Ibland har man tur!

Denna kvällen slog enligt vad jag har hört publikrekord i hela norden när det gäller en hårdrockskonsert. 63,000 åskådare vilket är väldigt häftigt. Håkan Hellström och Bruce Springsteen leder fortfarande på Ullevi om man ska se det till rena siffror oavsett genre men inom hårdrocken så var detta ett nytt rekord och jag är lycklig över att ha varit en del av denna kvällen.
Denna kvällen är utan tvekan det största jag gjort hittills som konsertfotograf och det blev ett minne för livet!